Rady zaručeně nezaručené

S výrobou slivovice je spojena spousta lidových rad a rčení:

  1. Ovocný destilát uskladníme nejlépe ve skleněných lahvích opatřených kvalitní korkovou zátkou, kterou zalijeme či namočíme v teplém pečetním (případně i včelím nebo potravinářském) vosku.
  2. Uskladňování destilátu v dřevěném sudu může být prospěšné (zvláště u calvadosu), ale vzhledem k celé řadě ovlivňujících faktorů je spíše riskantní.
  3. Po třetím a dalším pálení ztrácí destilát potřebné vonné látky a blíží se chuťově čím dál více lihu. Částečně se tak však dají odstranit nežádoucí vady nápoje (např. kyselost).
  4. Jemnější slivovici získáme z kvasu zbaveného pecek před vypálením přelitím přes síto. Máte-li rádi typicky mandlovou vůni a chuť, vypalte kvas s peckami. Pálenka však pak může být i nahořklá.
  5. Hotový dobrý kvas poznáte podle kysele nahořklé chuti, ale nesmí být cítit acetonem či octem.
  6. Nejste-li příznivcem tradičních postupů, můžete zkusit zestárnutí (zjemnění) destilátu pomocí ultrazvukové čističky.
  7. Zakalení destilátu většinou přejde samo. Pokud ne, může pomoci destilační papír.
  8. Pachuť destilátu z připáleného kvasu lze z určité části odstranit filtrací přes aktivní uhlí. Bohužel při ní dojde i k odstranění žádoucích aromatických látek.
  9. Pokud má destilát modrozelenou barvu, je to způsobeno dlouho nepoužívaným destilačním přístrojem z mědi, který zoxidoval a nebyl dobře mechanicky vyčištěn, např. octem.
  10. Na požadovanou hodnotu lze ředit destiláty destilovanou vodou. Nebojte se ani použití měkké vody – např. pro kojence.
  11. Zmrznutí kvasu jeho kvalitě neublíží, urychlení vykvašení však docílíte v teplejším prostředí.
  12. Uložením (zakopáním) destilátu do země ničeho zvláštního nedosáhnete, nehledě na možné problémy s jeho nalezením.
  13. Po vypálení je potřebné nechat destilát odvětrat několik týdnů, u čichově a chuťově méně kvalitních pálenek i několik měsíců.

A nakonec rada nejcennější. Kdy se pije slivovice? Když je!

Popíjení slivovice je spojeno se slavením svátků a významných výročí v průběhu celého roku.
Popíjení slivovice je spojeno se slavením svátků a významných výročí v průběhu celého roku.

Zdroj:

Texty i obrázky jsou použity z Rukovětě návštěvníka Muzea lidových pálenic ve Vlčnově od autorského kolektivu Mgr. Jiří Severin, PhDr. Ivo Frolec a ost., vydáno v roce 2010 Slováckým muzeem v Uherském Hradišti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *